NUTS 636 Risk Assessment of Chemical Hazards in Food                                                                                             2(2-0-4)
NUTS 643: Risk Assessment of Chemical Hazards and Food Safety Standard Establishment                          3 (3-0-6)

     สภพป 643 การประเมินความเสี่ยงของอันตรายทางเคมีและการกำหนดมาตรฐานอาหารปลอดภัย กระบวนการประเมินความเสี่ยงสารเคมีในอาหาร การระบุอันตราย การอธิบายลักษณะอันตราย การประเมินการได้รับสัมผัส และการอธิบายลักษณะความเสี่ยง การบูรณาการความรู้ทางพิษวิทยาและโภชนาการมาใช้ประเมินความเสี่ยงของอันตรายทางเคมีในอาหาร ทั้งสารเคมีปนเปื้อนในอาหาร และวัตถุเจือปนอาหาร วิธีการทางสถิติสำหรับประมาณความเสี่ยงการได้รับสัมผัสสารเคมีจากการบริโภคอาหารในรูปแบบต่าง ๆ การกำหนดปริมาณสูงสุดสำหรับวัตถุเจือปนอาหาร และสารปนเปื้อนในอาหารในมาตรฐานความปลอดภัยอาหารบนพื้นฐานการประเมินความเสี่ยงที่แนะนำโดยคณะกรรมาธิการโครงการมาตรฐานอาหารระหว่างประเทศ โคเด็กซ์ รวมทั้งข้อตกลงความร่วมมือในภูมิภาคอาเซียน

     NUTS 643: Risk Assessment of Chemical Hazards and Food Safety Standard Establishment  The risk assessment process of chemicals in food including hazard identification, hazard characterization, exposure assessment and risk characterization; integration of toxicological and nutritional knowledge for assessing the risk of food chemical hazards, both chemical contaminants and food additives; statistical method using for estimating dietary exposure of chemicals in different models; establishing maximum levels for food additives and food contaminants in food safety standard based on risk assessment recommended by the Codex Alimentarius Commission and the ASEAN harmonization

อาจารย์ผู้รับผิดชอบรายวิชา

ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.เวณิกา เบ็ญจพงษ์

อาจารย์ ดร.วีรยา การพานิช