NUTS 631 : Micronutrient and Functional Food for Reduction of Non-communicable Diseases’ Risk

     สภพป 631 สารอาหารรองและอาหารสุขภาพเพื่อลดความเสี่ยงต่อโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง กลไกและการดำเนินของโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง โรคมะเร็ง โรคความผิดปกติของระบบประสาท และกลุ่มโรคความผิดปกติของเมตาบอลิซึม บทบาทของสารอาหารรอง วิตามินและแร่ธาตุในการป้องกันโรคโดยปกป้องหน่วยพันธุกรรม รักษาสมดุลอนุมูลอิสระ และส่งเสริมภูมิคุ้มกัน สารสำคัญในอาหารสุขภาพ พฤกษเคมี กรดไขมัน และโพรไบโอติกส์ การศึกษาประสิทธิผลของอาหารสุขภาพในการลดความเสี่ยงต่อโรค บทบาทของจีโนมิกส์ เมแทบอโลมิกส์ และ ไมโครไบโอมต่อประสิทธิผลของผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพ การเลือกและประเมินหลักฐานทางวิทยาศาสตร์เพื่อสนับสนุนการกล่าวอ้างทางสุขภาพในการขึ้นทะเบียนผลิตภัณฑ์

    NUTS 631 Micronutrient and Functional Food for Reduction of Non-communicable Diseases’ Risk The mechanism and pathogenesis of non-communicable diseases including cancer, neurological disorders and metabolic syndrome; role of micronutrient in disease prevention by protecting genome, maintaining redox balance and promoting immune defense; active ingredients in functional food including phytochemicals, fatty acids or probiotics; efficacy studies of functional food for reduction of the diseases’ risk; role of genomics, metabolomics and microbiome on efficacy of functional food; selection and evaluation of scientific evidences supporting health claims for product registration

 

อาจารย์ผู้รับผิดชอบรายวิชา

รองศาสตราจารย์ ดร. ทพญ.ดุลยพร ตราชูธรรม