NUTS 626 : Toxicological Principle and Food Safety

     สภพป 626 หลักการทางพิษวิทยาและอาหารปลอดภัย หลักการทางพิษวิทยา ปริมาณสารที่ก่อให้เกิดพิษ ลักษณะของการได้รับสัมผัสสารพิษ อาการไม่พึงประสงค์จากการได้รับสารพิษ ปฏิสัมพันธ์ระหว่างสารเคมี ความทนทานต่อการเกิดพิษ ความสัมพันธ์ระหว่างปริมาณสารเคมีกับการตอบสนอง ความหลากหลายของการตอบสนองต่อการเกิดพิษ การดูดซึม การกระจาย การเปลี่ยนรูป การกำจัดสารเคมี ในร่างกายมนุษย์ กลไกการเกิดพิษ ประเภทของสารเป็นพิษในอาหาร การเกิดพิษของอวัยวะเป้าหมาย หลักการของพันธุศาสตร์และอีพิเจเนติกส์ การเกิดพิษที่ไม่มีอวัยวะเป้าหมาย กระบวนการเกิดมะเร็ง กระบวนการก่อกลายพันธุ์ กระบวนการเกิดลูกวิรูป การทดสอบความเป็นพิษ กรณีศึกษาเกี่ยวกับการเกิดพิษจากอาหาร จรรยาบรรณสำหรับนักพิษวิทยา

    NUTS 626 Toxicological Principle and Food Safety Principles in toxicology; dose causing toxicity; characteristic of exposure to toxicants; adverse effects of intoxication; interaction between chemicals; tolerance to toxicity; dose-response relationship; variation in toxic responses; absorption-distribution-metabolism-excretion (ADME) of chemicals in human body; mechanism of toxicity; classification of toxic chemicals in foods; toxicity of target organ; principle of genetics and epigenetic; non-organ toxicity; carcinogenesis; mutagenesis; teratogenesis; toxicity testing, case study regarding food toxicity; code of conduct for toxicologist.

 

 
  อาจารย์ผู้รับผิดชอบรายวิชา

ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ปรัญรัชต์ ธนวิยุทธ์ภัคดี